Av Øyvind Kvernvold Myhre, gruppeleder, Gran Bygdeliste
Statsråd Sanner synes ikke det er lovstridig at de avgående kommunestyrene i Gran og Lunner vedtar å slå seg sammen til et felles kommunestyre, uten å vente på et nyvalg. «Hensynet til smidige prosesser i forbindelse med kommunesammenslåing tilsier at de formelle kravene ikke bør være mer omfattende enn nødvendig,» sier han, ifølge Avisa Hadeland den 24. juli.
Det er uklart hvorfor statsråden synes det er mer smidig å ha to kommunestyrer på to år – herav ett sjølutnevnt og ett valgt – enn å ha ett kommunestyre som er valgt. Dessuten er det ganske pussig å se at både statsråden og avgående ordfører Lehre synes det er unødvendig å følge loven som gjelder ved kommunesammenslåing når man foretar kommunesammenslåing. Det er ikke opp til statsråder eller ordførere å sette gjeldende lov ut av kraft sånn uten videre.
Jussprofessor Jan Fredrik Bernt skriver i sin vurdering av loven:
«Slik jeg leser denne bestemmelsen, forutsetter den i første setning at det skal holdes nyvalg i den sammenslåtte kommunen året før sammenslåingen trer i kraft. … Og valg av kommunestyre må da skje etter reglene i Vallova om dette.»
Kongen (dvs. Statsråden) har, under presist definerte betingelser, mulighet til å gjøre avvik fra gjeldende regler. Om dette skriver Bernt:
«Etter min mening dekker disse unntakene ikke oppnevning etter avtale eller vedtak av fellesnevnden, verken av nytt kommunestyre eller av formannskap og andre folkevalgte organer som skal velges av kommunestyret. Dette er brudd på grunnleggende prinsipper for hvordan disse organene skal sammensettes. … Hvis jeg har rett, vil dette kunne medføre at alle vedtak truffet av disse kommunale organene blir ugyldige fordi de ikke er truffet av et lovlig valgt organ. – Men dette bør i alle fall avklares så raskt som mulig ved at saken forelegges Justisdepartementets lovavdeling til vurdering av om denne type vedtak om avvik fra lovens regler er lovlig og forfatningsmessig.»
Avklaring fra Justisdepartementets lovavdeling har vi ikke fått. At statsråden har kommet med en politisk vurdering utgjør ikke en lovlighetskontroll.
Nå har det foregått mye rart i denne prosessen her i Gran og Lunner, og dette vedtaket føyer seg inn i rekka. Det er en av mange grunner til at jeg kommer til å stemme mot sammenslåing i folkeavstemminga. De andre grunnene kommer jeg tilbake til seinere.
Uansett hvordan hver enkelt av oss stemmer ved folkeavstemminga til høsten, kommer Bygdelistas representanter til å følge det rådet som flertallet gir oss. Fortsatt god sommer!