av Øyvind Kvernvold Myhre, Gran Bygdeliste
«Hadeland» opplyser daglig om kommunesammenslåing, basert på arbeidet som er lagt ned av Gran og Lunners administrasjon det siste året. Før denne opplysningsvirksomheten begynte stilte vi følgende spørsmål: Hvilke andre kilder har avisen tenkt å bruke for å sikre at den «innsikten» som formidles blir nøytral og balansert?
Noe svar fikk vi ikke! Men svaret viser seg i avisens praksis: Ingen andre kilder blir brukt.
Det var tydelig fra starten av prosjektet «Ny kommune» at konklusjonen ville bli sammenslåing. Dokumentene som er utarbeidet viser bare forfatternes egne vurderinger og antakelser. Sia forfatterne – både byråkrater og politikere – var positivt innstilt til sammenslåing, var det gitt hva resultatet skulle bli. Ingen motforestillinger ble tatt på særlig alvor. I utredningen om økonomi står det at sammenslåing vil gi innsparing på ca 6 millioner pr. år. Dette tallet er verken beregnet eller dokumentert, og i «Hadeland» er det blitt til 8. Ingen bedre?
I Danmark ble kommunereformen for 8 år sia gjennomført med akkurat de samme forventningene: Lokaldemokratiet skulle styrkes, byråkratiet skulle reduseres, tjenestene skulle bli bedre. Resultatet ble 1.650 flere byråkrater og økte kostnader. Folk sier at de har fått mindre innflytelse på lokale vedtak som berører dem, og at tjenestene er blitt dårligere og vanskeligere tilgjengelige.
Dette er ikke tilfeldige bivirkninger som bare gjelder Danmark. I «Dagens næringsliv» for ei tid sia skriver professorene Harald Baldersheim og Morten Øgård: «Økende størrelse fører til … flere hierarkiske nivåer, økt formalisering, mer administrasjon, økt stress og fremmedgjøring blant ansatte. … Nobelprisvinner i økonomi, Oliver Williamson, oppsummerte forskningen ved å vise til at økt størrelse = byråkrati = økte kostnader. … De landene som på 60- og 70-tallet skapte de største kommunene, har møtt de største utfordringene knyttet til byråkratisk rigiditet, manglende omstillingsevne, fremmedgjøring, demokratisk underskudd, manglende kontroll og oversikt.»
Sånne motforestillinger ville ikke arbeidsgruppene høre. Det vil ikke «Hadeland» heller, sia avisen fortsatt bare formidler sammenslåingsargumenter som om de var objektive sannheter.
Sammenslåing vil gi oss en mer «robust» kommune, har vi hørt i det evinnelige. «Robust» betyr kraftig. Det brukes ofte som motstykket til «grasil», som betyr slank. En «kraftig» kommune er kanskje ønskelig sett ovenfra, slik ambisiøse politikere og bråkrater gjerne ser samfunnet. Sett fra gølvet og fra vanlige innbyggeres side er en slank og tilpasningsdyktig kommune langt å foretrekke.